Balon gastrik

Baloni gastrik u zhvillua për humbje peshe për të përgatitur pacientët super obezë për kirurgji. Megjithatë, është një metodë që siguron humbje peshe si një alternativë ndaj kirurgjisë bariatrike për pacientët mbipeshë dhe obezë të klasës 1 gjithashtu. Baloni gastrik është bërë nga silikoni. Pas vendosjes në stomak, mund të fryhet me ajër ose solucion fiziologjik blu deri në 400 – 700 cc. Kur tullumbace e stomakut fryhet, ai jep një ndjenjë të vazhdueshme të ngopjes. Si rezultat, ajo shkakton marrjen e më pak kalorive dhe rrjedhimisht humbjen e peshës.

Detaje teknike

Baloni gastrik nuk është një operacion kirurgjik. Për këtë arsye, është një nga trajtimet më të preferuara të obezitetit në vitet e fundit. Baloni bën që pacienti të ndryshojë zakonet e të ngrënit. Meqenëse pacienti ha më pak për shkak të ndjenjës së ngopjes. Pacientët mund të humbin 10 deri në 25 kilogramë nga 6 muaj deri në 1 vit.

Ekzistojnë 4 lloje të balonave gastrike që përdoren shpesh sot:

  1. E gëlltitshme: E njohur më parë si ‘Elipse Balloon’, Allurion Balloon është një kapsulë balone pilule, e cila gëlltitet nën drejtimin e ekipit tonë pa anestezi ose endoskopi. Baloni do të fryhet në stomakun tuaj, do të kontrollohet duke përdorur rreze x të shpejta ose CT dhe kjo është e gjitha! E gjithë procedura zgjat rreth 15 minuta. Humbja mesatare është rreth 10-15% e peshës tuaj trupore në vetëm 16 javë. Baloni i pilulës degradohet dhe largohet nga trupi natyrshëm pas 12-16 javësh.
  2. Balonë 6-mujore (Medsil, Medicone, BariGlobe)
  3. Balonë jo e rregullueshme 12 mujore (Orbera)
  4. Balonë e rregullueshme 12 mujore (Spatz3)

Pacienti që është kandidat për tullumbace gastrike duhet të ketë një indeks të masës trupore mbi 27 dhe mosha është mbi 18 vjeç.

Teknika e vendosjes së balonit gastrik:

Baloni gastrik vendoset në stomak nën anestezi të përgjithshme me metodën endoskopike përveç asaj të gëlltitshme. Fillimisht bëhet endoskopia diagnostike. Nëse stomaku është i përshtatshëm për vendosjen e balonës, tullumbace shtyhet përmes gojës dhe dërgohet në stomak. Më pas futet përsëri endoskopi për kontrollimin e balonit në stomak dhe fryhet me serum nën shikimin e drejtpërdrejtë. Procedura zgjat rreth 15-30 minuta. Pas procedurës, pacientët mbahen nën vëzhgim në spital derisa të ndihen më mirë dhe më pas lëshohen.

Si të hiqni tullumbace gastrike?

Baloni gastrik nuk është një procedurë e përhershme. Baloni gastrik, përveç atij që gëlltitet, hiqet (eksplantohet) nga stomaku në mënyrë endoskopike. Përdoren komplete të veçanta për shpjegim. Serumi blu në balon aspirohet me kateter me gjilpërë dhe më pas hiqet nga goja me kapëse. Procesi zgjat rreth 15 minuta.