Mini bypass gastrik

Procedura mini bypass gastrike u prezantua për herë të parë në 1997 në Spitalin e Universitetit të Karolinës së Veriut nga kirurgu i traumës Dr. Ajo u zhvillua nga Robert Rutledge si modifikimi i parë i procedurës standarde Billroth II.

Në vitin 2018, IFSO deklaroi se e konsideronte mini bypass-in gastrik ndër teknikat kryesore kirurgjikale, por kërkoi që emri mini të mos përdoret dhe në vend të kësaj të quhej vetëm Single Anastomotic Gastric Bypass.

Mini bypass gastrik apo anastomoz i vetëm gastrik?

Mini-bypass gastrik, i njohur gjithashtu si bypass-i gastrik me një anastomozë, është një procedurë që kombinon disa nga tiparet e operacionit të gastrektomisë së mëngës dhe një bypass standard të stomakut. Krijohet një qese e gjatë në stomak. Më pas, qesja e krijuar e stomakut kombinohet me copën e zorrës së hollë.

Mini-bypass-i i stomakut është një nga operacionet bariatrike më të zakonshme. Arsyeja kryesore e këtij operacioni është trajtimi i sëmundjeve si diabeti, kolesteroli i lartë dhe presioni i lartë i gjakut për shkak të peshës së tepërt. Mund të aplikohet tek pacientët të cilët kanë kryer më parë një operacion gastrektomie me brez gastrik ose mëngë, por nuk kanë arritur të humbin peshë.

Kriteret e përshtatshmërisë për mini kirurgjinë e bypass-it të stomakut; Roux en y është i njëjtë me bypass-in gastrik. Pacientët me sindromë metabolike dhe BMI mbi 35 janë të përshtatshëm për mini kirurgji gastrik bypass.

Numri i Mini Bypass gastrik të aplikuar në botë

Numri i mini bajpasit gastrik primar dhe rishikues është në rritje krahasuar me metodat e tjera. Megjithatë, shkalla e rritjes së numrit të operacioneve nuk është e barabartë. Ndërsa Anglia, Izraeli, Egjipti, Zvicra dhe Australia janë përshtatur me metodën shumë më shpejt, ka ende një paragjykim ndaj MGB në Amerikë.

Duke iu referuar informacionit në bazën e të dhënave të Kirurgjisë Bariatrike IFSO (2019), Prof. Dr. Almino Ramos vë në dukje se ka prova që tregojnë se mini bypass-i gastrik është superior ndaj operacionit Roux-en-Y dhe gastrektomisë me mëngë në humbjen e peshës në pacientët obezë morbidisht. .

Mini bypass-i gastrik, i cili është një nga metodat e zakonshme të kirurgjisë bariatrike, është në rritje jo vetëm në numrin e rasteve, por edhe në numrin e studimeve dhe publikimeve.

Pikat kryesore në detajet teknike të mini bypass-it gastrik janë si më poshtë.

 • Megjithëse nuk ndryshon sipas moshës ose BMI-së, diametri i tubit të kalibrimit duhet të jetë midis 34 dhe 40 mm.
 • Përdorimi i përforcuesve të linjës stapler nuk është standard.
 • Anastomoza stomak-zorrë duhet të jetë 45 mm.
 • Ndarja e omentumit të madh nuk është rutinë, por duhet bërë kur është e nevojshme.
 • Matja e gjatësisë totale të zorrëve nuk është rutinë.
 • Gama minimale e BMI-së për pacientët me diabet jo obezë është 25-30.
 • Rishikimi i Roux-en-Y duhet të merret parasysh në rastet e rënda të refluksit.
 • Përdorimi rutinë pas operacionit i mbrojtësit të stomakut është 3 – 6 muaj.
 • Përdorimi i vitaminave gjatë gjithë jetës; multivitamina, kalcium, hekur, vitaminë D dhe një injeksion tremujor B12.
 • Rritja e distancës së anashkalimit është opsioni më i përshtatshëm i rishikimit për rifitimin e peshës së rëndë.

Avantazhet më të mëdha të mini bypass-it gastrik

Kirurgjia ideale bariatrike, e kryer me rreziqe dhe komplikime minimale, është një nga metodat që përmirëson cilësinë e jetës duke siguruar humbje të përhershme në peshë. Për këtë arsye, mini bypass-i gastrik spikat vërtet si një metodë teknikisht e lehtë për t’u zbatuar. Është e mundur që të jetë operacioni revizion më i aplikuar në vitet e ardhshme.

Cilat janë përfitimet e mini bypass gastrik?

Pas operacionit të bypass-it të stomakut, pacienti humbet afërsisht 10-15 kilogramë në muajin e parë. Shkalla e suksesit të humbjes së peshës së tepërt pas operacionit është më e lartë se stomaku me tub. Në të dyja metodat, marrja e ushqimit është e kufizuar. Pas operacionit, 75 për qind e peshës së tepërt humbet në vitin e parë dhe 80-90 për qind në vitin e dytë. Me humbjen e peshës së tepërt, vërehet një përmirësim i dukshëm në sëmundjet që shoqërojnë obezitetin.

Kush është i përshtatshëm për mini-bypass gastrik?

Metoda mini-by-pass gastrik preferohet në trajtimin e pacientëve obezë të varur nga insulina. Është më efektiv se operacioni klasik i stomakut dhe bajpasi i stomakut, veçanërisht në pacientët diabetikë. Mini bypass-i gastrik është përgjithësisht metoda e preferuar për pacientët obezë të sëmurë, të cilët kanë kryer gastrektominë e mëngës ose operacionin e zvogëlimit të stomakut dhe kanë rifituar peshë pas vitesh. Tek këta pacientë, mini bypass-i gastrik është jashtëzakonisht i lehtë dhe ka pak komplikime.

Mini bypass gastrik; Është një operacion që mund të bëhet ndërmjet Roux – en – y me efektin e reduktimit të përthithjes dhe devijimit biliopankreatik, i cili është një operacion më kompleks.

Në përzgjedhjen e pacientëve për mini bypass gastrik (MGB), rregullat e metodave të tjera të kirurgjisë bariatrike janë të vlefshme dhe ka nëngrupe pacientësh për të cilët mini bypass-i gastrik është veçanërisht i përshtatshëm.

 • Mosha dhe BMI: Të gjithë pacientët që kanë të drejtë për kirurgji bariatrike dhe që janë në gjendje të mirë shëndetësore janë kandidatë për MGB. Megjithatë, te pacientët e moshuar duhet pasur kujdes për distancën reduktuese të përthithjes dhe duhet mbajtur pak më e shkurtër. Mini bypass-i gastrik gjithashtu ka rezultate të shkëlqyera te pacientët super obezë.
 • Sëmundjet metabolike: Pacientët me obezitet të gjerë abdominal ose me sindromë metabolike të avancuar janë veçanërisht kandidatë të përshtatshëm për MGB për shkak të efekteve të shkëlqyera. Efikasiteti i tij i lartë metabolik e bën mini bypass-in gastrik një opsion të shkëlqyer për pacientët me diabet të tipit 2, pavarësisht nga indeksi i masës trupore.
 • Refluksi dhe hernia hiatale: Pacientët obezë me sëmundje të refluksit janë gjithashtu kandidatë të përshtatshëm për mini bypass gastrik për shkak të efektit të tij në uljen e presionit.
 • Gjendja e zorrës së hollë: Zorrët e holla duhet të jenë të lira në operacionin MGB, pasi përmban anastomozë të zorrëve të vogla. Në rastet e legenit të ngrirë ku zorra e hollë nuk mund të çlirohet, si mini bypass-i gastrik ashtu edhe të gjitha procedurat e përziera që përfshijnë zorrën janë kundërindikuar.
 • Kirurgjia e rishikimit pas operacioneve të tjera të pasuksesshme: Thuhet se mini bypass-i i stomakut është një opsion efektiv në rishikim pas operacioneve të dështuara kufizuese, si gastrektomia me shirit gastrik dhe mëngë. Duke marrë parasysh popullaritetin e gastrektomisë së mëngës sot, mund të parashikohet që operacioni i rishikimit nga gastrektomia e mëngës në mini bypass-in e stomakut do të jetë operacioni më i zakonshëm i rishikimit në vitet e ardhshme. Duke qenë se mini bypass-i gastrik është gjithashtu një procedurë kundër refluksit, është gjithashtu një opsion i dytë në rastet e refluksit pas gastrektomisë së mëngës.
 • Kërkesa të veçanta: Pacientët me obezitet morbid duhet të ndalojnë përdorimin e alkoolit dhe duhanin të paktën 6 muaj para operacionit. Në rast të varësisë nga droga, një periudhë çrrënjosjeje prej të paktën 3 vjetësh do të jetë e mirë. Meqenëse rreziku i operacionit është i lartë te pacientët obezë, mini bypass-i gastrik është një opsion shumë i mirë për këta pacientë.

Çfarë duhet të pritet humbje peshe pas mini bypass gastrik?

Krahasuar me operacionet e tjera bariatrike, mini bypass-i gastrik bëhet një nga metodat më të fuqishme. Humbja më e madhe e peshës pas mini bypass-it gastrik zakonisht ndodh në vitin e parë. Rreth 70 për qind ose më shumë e peshës së tepërt humbet gjatë kësaj periudhe kohore. Të dhënat e literaturës tregojnë se humbja e peshës vazhdon të rritet në vitin e dytë dhe të tretë, me një ngadalësim dhe shkalla e humbjes së tepërt të peshës mbetet në nivelin 75 për qind në 8-10 vjet.

Shumë publikime tregojnë epërsinë e mini bypass-it gastrik në krahasim me gastrektominë me mëngë. Mini bypass-i gastrik është padyshim më efektiv se Roux-en-Y bypass-i gastrik dhe gastrektomia me mëngë për sa i përket humbjes së peshës dhe përmirësimit të sëmundjeve kronike. Për shkak se është një operacion më metabolik, është e nevojshme të jeni të kujdesshëm ndaj rrezikut më të lartë të kequshqyerjes.

Rezultatet në lidhje me moshën dhe indeksin e masës trupore

Mini bypass-i gastrik, i cili është bërë një nga metodat më të njohura në kirurgjinë bariatrike, përbën afërsisht 46 për qind të të gjitha operacioneve bariatrike. Mini bypass-i gastrik në përgjithësi preferohet ndaj Roux-en-Y sepse është një metodë më e lehtë dhe më efektive. Për më tepër, është relativisht më e lehtë për t’u aplikuar në pacientët obezë super morbidë dhe efektiviteti i tij është padiskutim më i lartë se të dyja metodat. Në pacientët me një indeks të masës trupore (BMI) nën 35, merren rezultate të suksesshme të ngjashme me Roux-en-Y për sa i përket humbjes së peshës dhe zgjidhjes së komplikimeve metabolike.

Tek adoleshentët, mini bypass-i gastrik siguron humbje efektive në peshë dhe përmirësim të sëmundjeve metabolike. Sleeve gastrike shkakton më pak komplikime afatmesme dhe afatgjata në krahasim me shiritin gastrik dhe bypass-in RnY.

Çfarë është shërimi në sëmundjet metabolike me mini bypass gastrik?

Është vërtetuar suksesi i mini bypass-it gastrik, i cili është një metodë e vlefshme e kirurgjisë bariatrike sot, në sëmundjet metabolike.

Kur krahasohen mini bypass-i gastrik dhe operacioni i gastrektomisë së mëngës, rezultate më të mira janë marrë me mini bypass-in gastrik si për humbjen e peshës ashtu edhe për sëmundjet si diabeti i tipit 2, hipertensioni dhe apnea e gjumit.

Refluksi dhe hernia e stomakut

Ekziston një lidhje paralele midis obezitetit dhe refluksit. Kryqëzimi gastrointestinal në mini bypass gastrik; ushqimi dhe lëngjet gastrike bien në kontakt me një përzierje enzimash si sekrecionet biliare dhe pankreatike.

Në rastet e rënda të refluksit, mund të jetë e përshtatshme të vlerësohet përshtatshmëria e sfinkterit të poshtëm të ezofagut me teste të avancuara si pHmetria, studimet e impedancës dhe manometria.

Mini bypass gastrik dhe cilësia e jetës

Meqenëse cilësia e jetës përfshin statusin fizik, mendor dhe social, ajo është dukshëm më e ulët tek individët obezë. Cilësia e jetës lidhet drejtpërdrejt me sasinë e peshës së humbur. Prandaj, përmirësimi i gjendjes mendore është i shumëanshëm, nga reduktimi i simptomave të depresionit e deri te rritja e vetëbesimit.
Krahasuar me metodat e tjera kirurgjikale, mini bypass gastrik ofron një teknikë më të thjeshtë dhe një përmirësim të ndjeshëm të cilësisë së jetës pas një operacioni të sigurt.

Si është përgatitja për mini kirurgjinë e bypass-it të stomakut?

Ashtu si me metodat e tjera të kirurgjisë së obezitetit, përzgjedhja e saktë e pacientit, përgatitja dhe edukimi janë shumë të rëndësishme në drejtim të arritjes së rezultatit më të mirë. Para së gjithash, pacientët vlerësohen në mënyrë gjithëpërfshirëse për sa i përket përshtatshmërisë për kirurgji.

Duhet të kryhen teste laboratorike para operacionit, duke përfshirë nivelet e vitaminave dhe mineraleve. Para mini bypass-it gastrik, pacientët duhet të ndalojnë konsumimin e alkoolit dhe cigareve të paktën 6 muaj para operacionit.

Kushti më i rëndësishëm për arritjen e rezultateve të shkëlqyera në afat të gjatë është edukimi i pacientit. Të kesh informacion të detajuar rreth operacionit që pacientët do t’i nënshtrohen dhe të jesh i vetëdijshëm për atë që duhet të bëjnë pas operacionit rrit drejtpërdrejt shkallën e suksesit.

Kush nuk mund të bëjë një mini kirurgji gastrik bypass?

Ka disa kundërindikacione që vlejnë për të gjitha operacionet bariatrike. Këto detaje janë;

 • Rreziku i papranueshëm i anestezisë,
 • Shtatzënia,
 • Kanceri i diagnostikuar,
 • Infeksion aktiv intra-abdominal,
 • Cirroza e mëlçisë,
 • Është në formën e kushteve të paqëndrueshme psikopatologjike dhe varësisë aktive ndaj drogës.

Disa kundërindikacione relative për kirurgjinë bariatrike janë si më poshtë:

Trajtimi joadekuat i problemit ekzistues endokrin,
Pirja e duhanit,
Status i ulët socio-ekonomik, anemi dhe mangësi ushqyese.

Mini bypass-i gastrik është një procedurë shumë e sigurt dhe efektive kur bëhet siç duhet. Megjithatë, standardizimi i teknikës është i domosdoshëm. Nëse ndiqet teknika, komplikimet e mundshme janë pothuajse inekzistente.

Si kryhet mini-bajpasi gastrik?

Me metodën laparoskopike kryhet mini bypass gastrik përmes 4 vrimave 0.5 cm dhe 1 cm të hapura në murin e barkut. Gjatë këtij operacioni në stomak krijohet një qese e vogël stomaku me gjatësi 15 cm dhe gjerësi 2 cm me kapëse dhe kjo qese stomaku lidhet ndërmjet 180 – 200 cm të zorrëve të holla. Falë këtij operacioni, vëllimi i stomakut zvogëlohet në 50 cc falë mini xhepit/qeskës së krijuar nga 1000 cc. Pacientët mund të ndihen të ngopur herët edhe me marrjen e ushqimit prej 50 cc. Pas mini operacionit të bypass-it të stomakut, diabeti mund të eliminohet duke parandaluar dhe reduktuar përthithjen e sheqerit dhe ushqimeve me sheqer të marra me gojë nga zorrët.

Krahasimi i Bypass-it gastrik Roux-en-Y dhe Mini Bypass-it gastrik

Pas mini bypass-it gastrik, gastrektomisë me mëngë dhe bypass-it të stomakut Roux-en-Y, është bërë operacioni bariatrik më i kryer në botë.

Ekzistojnë 3 prova të kontrolluara të rastësishme në literaturë që krahasojnë mini-bypass-in gastrik dhe Roux-en Y-në stomak. Në studimin e Lee të publikuar në vitin 2005, u raportua se mini bypass-i gastrik shkaktoi më pak komplikime krahasuar me rezultatet e ndjekjes 2-vjeçare, nuk kishte ndonjë ndryshim domethënës në humbjen e peshës në dy vjet dhe anemia u vu re pak më shumë.
Në studimin më të madh të Ruiz – Tovar të publikuar në vitin 2019, u deklarua se nuk kishte ndonjë ndryshim domethënës për sa i përket rreziqeve të operacionit, por mini bypass-i gastrik siguroi humbje më të mirë të peshës dhe kontroll më të mirë në diabetin, dislipideminë dhe hipertensionin. Studimi YOMEGA i Robert et al., i botuar në të njëjtin vit, tregon se kohëzgjatja e mini operacionit të bypass-it gastrik është më e shkurtër dhe shkallët e komplikimeve të hershme janë të ngjashme.

Literatura aktuale thotë se mini bypass-i gastrik mund të kryhet në një kohë më të shkurtër, ka një efekt më të lartë në humbjen e peshës dhe sëmundjet shoqëruese metabolike sesa bajpasi gastrik Roux-en-Y, nga ana tjetër, mund të hasen më shumë komplikime ushqyese dhe anemi.

Zgjidhja kirurgjikale e mini problemeve gastrike

Rreziku për të hasur në një problem afatgjatë që duhet korrigjuar me operacion pas mini bypass-it gastrik është shumë i ulët. Në rast të gjakderdhjes në bark, metodat klasike kirurgjikale dhe laparoskopia diagnostike janë standardi i artë. Suture dhe flaps omental mund të përdoren në gjakderdhjen akute të ulçerës margjinale. Në mënyrë të ngjashme, rrjedhjet e stomakut pos dhe rrjedhjet anastomotike mund të trajtohen me qepje dhe flaps omental, ndryshe nga gastrektomia e mëngës.

Rrjedhje dhe gjakderdhje në mini kirurgjinë e bypass-it të stomakut

Si me të gjitha metodat e kirurgjisë bariatrike, gjakderdhja akute postoperative është një nga ndërlikimet më të zakonshme postoperative. Nëse gjakderdhja nuk është shumë e rëndë, ajo mund të menaxhohet në mënyrë konservative me transfuzion gjaku dhe ndjekje. Kjo situatë ndonjëherë mund të zgjidhet me metoda endoskopike.

Ulçera gastrike

Zhvillimi i ulçerës gastrike në mini bypass gastrik nuk është shumë i ndryshëm nga RnY. Prodhimi i tepërt i acidit, përdorimi i alkoolit, steroideve dhe antikoagulantëve dhe infeksioni me H. pylori mund të çojnë gjithashtu në ulçera margjinale.

Endoskopia e sipërme gastrointestinale është metoda më e rëndësishme për diagnostikimin e gastroskopisë. Prania e fistulës gastro-gastrike duhet të hetohet në endoskopi dhe duhet të vlerësohen shenjat e eritemës ose perforimit rreth anastomozës.

Mini Bypass gastrik dhe Diskutim për Refluksin Biliar

Qarkullimi enterohepatik i acideve biliare, roli i tyre në tretje dhe përthithje, efektet e tyre metabolike dhe lidhja e tyre e ngushtë me mikrobiotën janë të njohura. Qarkullimi i acideve biliare ndryshon pas llojeve të bypass-it të stomakut. Një rënie e lehtë e përthithjes së biliare në zorrën biliopankreatike është një nga parimet më themelore të mini kirurgjisë së bypass-it të stomakut.

Biliare është e pranishme me një shkallë më të ulët në kanalin e zakonshëm ku hyn ushqimi, pasi acidet biliare parapërthithen. Për këtë arsye, këto operacione njihen si kirurgjia që kursen biliare. Një nga efektet anësore të këqija të acidit biliar është diarreja e quajtur diarre kologjenike.

Nuk ka të dhëna të qarta që raportojnë rrezikun për zhvillimin e kancerit pas operacionit mini bypass gastrik.

Sëmundja e refluksit gastroezofageal dhe ezofagu Barrett

Ndërsa frekuenca e refluksit është midis 15 dhe 20 përqind në popullatën jo obeze, thuhet se kjo normë është midis 50 dhe 100 përqind në individët obezë. Mukoza e ezofagut shndërrohet në një epitel cilindrik që mbulon stomakun për t’u mbrojtur. Kjo gjendje quhet metaplazia e zorrëve ose Ezofag Barrett. Ezofagu Barrett shfaqet në rreth 10 për qind të rasteve të refluksit të rëndë. Prandaj, prania e sëmundjes së refluksit ose ezofagut Barrett duhet të vlerësohet me endoskopi para operacionit. Nëse nuk ka shenja të ezofagitit në endoskopi, studimet e pH të impedancës duhet të përdoren për të vlerësuar simptomat.

Gjatësia e zorrëve biliopankreatike është faktori më i rëndësishëm në kequshqyerjen. Ndërsa kjo distancë bëhet më e shkurtër, përqendrimi i acideve biliare rritet dhe rreziku i refluksit biliar zhvillohet paralelisht.

Ndryshimet e stilit të jetesës dhe mjekimi janë hapat e parë për të trajtuar në mënyrë efektive ezofagun e Barrett dhe sëmundjen e refluksit. Humbja e peshës me kirurgji bariatrike është faktori kryesor për përmirësimin e simptomave të refluksit.

Ulje e përthithjes dhe kequshqyerja e kalorive të proteinave

Ndërsa distanca e humbur e zorrëve rritet, rreziku i kequshqyerjes gjithashtu rritet. Për këtë arsye, këto duhet të kontrollohen para operacionit dhe të plotësohen mangësitë. Vlerat më të zakonshme që mungojnë janë; B1, B6, B12, folate, hekur, vitaminë A, vitaminë D, vitaminë E, vitaminë K, zink dhe albuminë. Makro dhe mikro ushqyesve absorbohen nga pjesë të ndryshme të sistemit të tretjes. Prandaj, mangësi të ndryshme ushqyese mund të shihen pas operacionit bariatrik.

Komplikimet e traktit biliar pas mini bypass gastrik

Megjithëse formimi i gurëve në fshikëz e tëmthit është mjaft i zakonshëm pas operacionit bariatrik, shkalla e gurëve simptomatikë të tëmthit që kërkojnë heqjen e fshikëzës së tëmthit është 3.5 – 6.1 përqind pas operacionit të gastrektomisë së mëngës dhe 6.1 – 10.6 përqind pas bypass-it Roux-en-Y. Shkalla e operacionit të fshikëzës së tëmthit pas mini bypass-it gastrik u raportua si 2%. Përafërsisht 70 për qind e pacientëve me gurë në fshikëz e tëmthit nuk shfaqin asnjë simptomë. Në gurët simptomatikë, operacioni i tëmthit mund të kryhet para operacionit bariatrik.

Rifitimi i peshës pas mini bypass gastrik dhe indikacionet për kirurgji revizionale

Pas Mini Bypass-it gastrik, mund të kërkohet rioperim për shkak të rrjedhjes, stenozës ose perforimeve të ulçerës. Shkalla e shtimit të peshës është e ulët pas mini bypass-it gastrik. Në këtë rast, metoda e quajtur Sulmi Triple mund të përdoret për rishikim. Kjo qasje përfshin reduktimin e qeses gastrike, ngushtimin e moshës anastomotike dhe rritjen e distancës intestinale që redukton përthithjen.

Teknikat e rishikimit të mini bypass gastrike

Pas mini operacionit të bypass-it të stomakut, operacionet rishikuese mund të kërkohen për arsye të ndryshme si gjakderdhja, stenoza, perforimi, humbja e tepërt e peshës, kequshqyerja e pandalshme, rifitimi i peshës, humbja e pamjaftueshme e peshës ose refluksi.

Mini bypass gastrik si kirurgji rishikuese

Një numër në rritje i rasteve të kirurgjisë së rishikimit po ndodhin për humbje ose shtim joadekuat të peshës, veçanërisht pas operacioneve kufizuese. Mini rishikimi i bypass-it gastrik është një nga metodat efektive pas gastrektomisë me shirit dhe mëngë gastrike. Mini bypass-i gastrik ofron humbje më të suksesshme të peshës sesa revizioni Roux-en-Y.

Ndjekja e pacientit pas mini bypass gastrik

Duke qenë se mund të ketë mangësi vitaminash dhe mineralesh te pacientët obezë përpara Mini Bypass-it gastrik, duhet të kryhen ekzaminimet e nevojshme përpara operacionit. Gjërat që duhen përfunduar dhe bërë para operacionit;

 • Vitaminat B1, B12, D
 • Kalciumi
 • Çrrënjosja e pilorit dhe endoskopia.

Çfarë duhet bërë pas operacionit;

 • Ekzaminim i plotë biokimik në muajt e 3-të, 6-të, 9-të dhe 12-të të vitit.
 • Inspektimi çdo 6 muaj në vit
 • Inspektimi vjetor pasues
 • Monitorimi i vitaminave B1, B12, D
 • Niveli i Hb, monitorimi i kalciumit, PTH dhe plotësimi
 • Testet funksionale të mëlçisë, monitorimi i niveleve të proteinave dhe albuminës
 • Ekografi dhe endoskopi e hershme për kolecistitin në muajt 6 dhe 9.

Përdorimi i mbrojtësit të stomakut pas operacionit bypass

Ulçera margjinale është një ndërlikim i njohur në 1-16% të pacientëve pas operacioneve të bypass-it të stomakut. Shumica e kirurgëve bariatrikë përdorin në mënyrë rutinore një mbrojtës të stomakut pas operacionit. Problemi këtu është mukoza e zorrëve, e cila është relativisht e ndjeshme ndaj sulmit acid. Faktorët që shkaktojnë ulcerat;

 • Qese e madhe e stomakut
 • Përdorimi i ilaçeve kundër dhimbjeve NSAID
 • Konsumimi i cigares
 • Çrregullimi i të ushqyerit të mukozës
 • Fistula gastrogastrike
 • Reagimi i trupit të huaj dhe kolonizimi i H.Pylori.

Formimi i ulçerës margjinale mund të ndodhë në fazat e hershme ose të vonshme. Në ulcerat e hershme margjinale, problemet e furnizimit me gjak në anastomozë mund të shkaktojnë një rritje të acidit gastrik në periudhën e vonë. Edhe pse është menduar se përdorimi i gastroprotektivit pas mini bypass-it gastrik mund të reduktojë ulçerimin margjinal, kohëzgjatja e përdorimit nuk është e qartë.

Ndjekja ideale multidisiplinare

Pas kirurgjisë bariatrike kërkohet një proces ndjekjeje dhe kujdesi efektiv, me cilësi të lartë dhe gjithëpërfshirës. Ndjekja multidisiplinare rrit normat e suksesit dhe përmirëson cilësinë e jetës.

Ekipi multidisiplinar përfshin mjekë internistë dhe endokrinologë të specializuar për obezitetin, anesteziologë, nefrologë, hepatologë, specialistë të sëmundjeve të frymëmarrjes, gjinekologë, kardiologë, endoskopistë, psikologë dhe dietologë.

Ky ekip siguron që pacienti të drejtohet në kirurgji bariatrike, të arrihet dhe të ruhet humbja e peshës, të njihen komplikimet akute dhe kronike dhe të korrigjohen problemet metabolike.