Kirurgjia e diabetit

Një nga shkaqet më të rëndësishme të diabetit të tipit 2, i cili zakonisht shfaqet pas moshës 40 vjeçare, është padyshim pesha e tepërt. Metoda klasike e trajtimit ka për qëllim përmirësimin e rezultateve të diabetit të tipit 2, jo vetë sëmundjes. Kirurgjia e diabetit trajton vetë sëmundjen.

Çfarë është Kirurgjia e Diabetit?

Diabeti i tipit 2, i cili përbën rreth 95 për qind të të gjitha rasteve të lidhura me diabetin, është një çrregullim kronik metabolik që ndodh kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk mund ta përdorë insulinën që prodhon në mënyrë efektive. Trajtimi aktual për diabetin e tipit 2 përfshin ndërhyrjen e stilit të jetesës dhe mjekimin kundër diabetit. Ndërsa kirurgjia e diabetit është një formë trajtimi për zgjidhjen e përhershme të diabetit. Operacionet e kryera kundër diabetit mbajnë nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak të pacientit. Me këtë metodë trajtimi synohet që pacienti të vazhdojë jetën pa mjekim ose të jetë më pak i varur nga droga.

Cili është ndryshimi midis kirurgjisë së diabetit dhe kirurgjisë bariatrike?

Kirurgjia e diabetit, ndryshe nga kirurgjia bariatrike, fokusohet në kontrollin e sëmundjeve metabolike, jo vetëm mbi peshën. Klinika jonë është gjithashtu pioniere e shumë trajtimeve në fushën e kirurgjisë së diabetit.

Çfarë është diabeti i tipit 2?

Është një gjendje në të cilën sheqeri në gjak rritet për shkak të paaftësisë së pankreasit për të sekretuar mjaftueshëm insulinë. Obeziteti dhe pasiviteti fizik, veçanërisht predispozita gjenetike, janë ndër faktorët që shkaktojnë diabetin e tipit 2.

Ka dy shkaqe të sheqerit të lartë në gjak në diabetin e tipit 2. Këto janë mungesa e sekretimit të insulinës dhe rezistenca ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është gjendja në të cilën ka mjaft insulinë në gjak, por nuk ndikon. Sidoqoftë, diabeti i tipit 2 i patrajtuar prek organe dhe inde të ndryshme, duke përfshirë zemrën, veshkat dhe sytë.

Fatkeqësisht, të gjithë pacientët me diabet të tipit 2 nuk janë kandidatë për trajtim kirurgjik. Kërkohen një sërë testesh për të përcaktuar nëse pacientët do të përfitojnë nga trajtimi kirurgjik. Trajtimi kirurgjik vendoset nga ekipi pas vlerësimit të rezultateve. Nëse rezultatet janë të përshtatshme për trajtimin kirurgjik të diabetit, pacienti përgatitet për kirurgji. Nga ana tjetër, kohëzgjatja e diabetit, BMI, mosha e pacientit dhe nivelet e C-peptidit janë faktorët më të rëndësishëm në suksesin e trajtimit kirurgjik.

Qëllimet e Kirurgjisë së Diabetit

Qëllimi i Kirurgjisë së Diabetit është të rrisë cilësinë e jetës së përditshme duke lehtësuar dhimbjet e kyçeve, problemet seksuale dhe psikologjike. Përparësitë e kirurgjisë së diabetit, veçanërisht në individët obezë, janë si më poshtë:

 • Kontrollimi i diabetit me më pak ose pa mjekim duke ulur ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak
 • Përmirësimi i çrregullimeve metabolike si hiperlipidemia, hipertensioni dhe apnea e gjumit,
 • Ulja e mundësisë së formimit të kancerit dhe zgjatja e jetëgjatësisë
 • Përmirësimi i mosfunksionimit erektil sipas diabetit.

Edhe pse antidiabetik oral ose përdorimi i insulinës, diabeti i pakontrolluar mund të trajtohet me kirurgji të diabetit.

Ekipi ynë ju ndihmon të bëni zgjedhjen e duhur të procedurës kirurgjikale dhe zgjedhjet dietike para dhe pas operacionit për ta dhe të ofroni mbështetjen e nevojshme psikologjike për procesin e trajtimit klinik.

Kirurgjia e diabetit të tipit 2:

Kombinimi i diabetit mellitus tip 2 (T2DM) dhe obezitetit po rritet në përmasa epidemike. Menaxhimi efektiv mjekësor i diabetit mellitus kërkon ndryshime në stilin e jetesës dhe dietën, shoqëruar me pajtueshmëri të mirë me regjimet e mjekimit dhe monitorim të ngushtë. Megjithatë, me kalimin e kohës, funksioni i qelizave B të pankreasit përkeqësohet dhe kjo mund të çojë në rritjen e kërkesës për medikamente dhe futjen e terapisë me bazë insulinë.

Kirurgjia bariatrike e kryer si një trajtim për obezitetin morbid shoqërohet me përmirësime në kontrollin e glukozës në gjak dhe zgjidhjen e  T2DM, së bashku me humbje të konsiderueshme në peshë. Mekanizmat për këto përmirësime janë nën hetim dhe përfshijnë kufizimin e kalorive nëpërmjet ndryshimeve të sjelljes dhe hormonale, ndryshimet në lirimin e hormoneve të zorrëve dhe fiziologjinë gastrointestinale dhe nëpërmjet keqpërthithjes. Për pacientët jo-obezë me  T2DM, teknikat standarde bariatrike mund të mos jenë të zbatueshme, duke pasur parasysh se keqpërthithja dhe humbja e konsiderueshme e peshës nuk janë një efekt anësor i dëshiruar ose i pranueshëm në këtë grup pacientësh.

Mekanizmat  e  Veprimit: Modifikimet anatomike pas operacionit të diabetit mendohet se çojnë në zgjidhjen e  T2DM nëpërmjet veprimeve të shumta, të supozuara si në teoritë e zorrëve të përparme ashtu edhe në ato të pasme. Ndryshimet ndodhin në mikrobiotën e zorrëve, thithjen e acidit biliar dhe lirimin e hormoneve të zorrëve. Rritja e lëshimit të glukagonit pas ushqimit si peptidi-1 (GLP-1) mendohet të jetë një faktor kryesor përgjegjës për të njëjtën gjë.

Çfarë është Kirurgjia e Diabetit?

Gastrektomia me mëngë heq 75% të stomakut duke rezultuar në një kapacitet të reduktuar për të ngrënë dhe një nivel të reduktuar të grelinit, hormonit që shkakton urinë. Bypass-i intestinal përfshin bashkimin e pjesës së poshtme të stomakut (antrum) me pjesën e poshtme të zorrës së hollë (ileum).

Kjo rezulton në ushqimin të anashkalojë një pjesë të zorrës së hollë, gjë që shkakton një reduktim të përthithjes së yndyrave, sheqerit dhe kalorive që konsumohen. Sasia e zorrës së hollë të anashkaluar mund të ndryshojë në varësi të humbjes së dëshiruar të peshës. Dhe ndryshimet ndodhin në mikrobiotën e zorrëve, thithjen e acidit biliar dhe lirimin e hormoneve të zorrëve siç u përmend më lart.

Përzgjedhja e pacientëve:

Indikacionet për kirurgjinë e diabetit përfshijnë

 • Përkeqësimi i T2DM me kohëzgjatje më shumë se 1 vit, me ose pa faktorë shtesë rreziku dhe sëmundje shoqëruese (ndërlikime mikrovaskulare ose makrovaskulare)
 • Diabeti me komplikime të lehta deri në mesatare si nefropatia/retinopatia/ulçera jo shëruese  -Diabeti me histori të fortë familjare të komplikimeve
 • Kontroll i dobët i glicemisë pavarësisht menaxhimit optimal mjekësor
 • Mosha ndërmjet 20 dhe 70 vjeç  -Peshë e qëndrueshme për 3 muajt e fundit (ndryshim në peshë më pak se 3 %)  -BMI më shumë se 30 kg/m2
 • Kontrolli i luhatshëm i glicemisë me komorbiditet pavarësisht niveleve të mira të HbA1c
 • Niveli i stimuluar i C-peptidit më shumë se 1 ng/mL.

Kriteret e përjashtimit

 • Diabeti mellitus i tipit 1, diabeti autoimun latent i të rriturve (LADA) ose diabeti me fillimin e pjekurisë tek të rinjtë (MODY) – përmes vlerësimeve të antitrupave të acidit dekarboksilazë (GAD) / antitrupave të qelizave ishullore (ICA) / auto-antitrupave të insulinës (IAA2) dhe Vlerësimi i kursit klinik nga endokrinologët  -C-peptid agjërimi i pazbuluar dhe C-peptid i stimuluar më pak se 1 ng/mL
 • Ketonet  pozitive të urinës
 • Shtatzënia
 • Sëmundje të rënda bashkëekzistuese hepatike, pulmonare, renale (shkalla e filtrimit glomerular (GFR) më pak se 30 mL/min), kardiovaskulare, neurologjike dhe psikiatrike

Pas kujdesit:

Pas operacionit, do të kaloni tre ditë në spital dhe do t’ju jepen medikamente për kontrollin e dhimbjes për t’ju mbajtur rehat. Për tre javët e para pas operacionit, do të mbaheni në një dietë të lëngshme. Kirurgu dhe dietologu do t’ju japin një program të veçantë diete dhe udhëzime që duhet të ndiqni pas kësaj. Është e rëndësishme të pini shumë lëngje të paktën 2-3 litra gjatë gjithë ditës për të shmangur dehidratimin.