Kirurgjia me dy ndarje tranzite

Është një metodë e avancuar e kirurgjisë metabolike e preferuar në trajtimin e diabetit të tipit 2, pavarësisht nga obeziteti.

Qëllimi i këtij operacioni është të zvogëlojë vëllimin e stomakut me gastrektominë e mëngës dhe të eliminojë dëshirën për të ngrënë duke ndaluar sekretimin e hormonit të urisë Ghrelin. Përveç kësaj, hormonet që ne i quajmë Incretin (GLP-1, Oxyntomodulin, PYY), të cilat rregullojnë sekretimin e insulinës nga pankreasi, sekretohen nga pjesa e zorrës së hollë që quhet ileum, e cila është afër zorrës së trashë. Prandaj, për të sekretuar këto hormone që përmirësojnë rezistencën ndaj insulinës, ileumi duhet të përballet paraprakisht me ushqimin e patretur. Për këtë qëllim, pas matjes së një gjatësie të caktuar mbrapsht nga bashkimi i ileumit me zorrën e trashë, bëhet një anastomozë në pjesën e poshtme të stomakut. Qëllimi është të zvogëlojë përthithjen dhe të përmirësojë rezistencën ndaj insulinës duke rritur çlirimin e inkretinës. Meqenëse përthithja është shumë pak e dëmtuar, efektet anësore që lidhen me sistemin tretës janë shumë të kufizuara.

Si rezultat, hormonet e zorrëve të vogla që stimulojnë qelizat beta të pankreasit stimulohen dhe diabeti kontrollohet.

Teknika e dyndarjes së tranzitit:

Gjatë metodës laparoskopike, fillimisht bëhen prerje të vogla në bark. Procesi i rikuperimit është më i shpejtë pas operacionit të kryer me teknikën e mbyllur. Para së gjithash, kryhet operacioni i mëngës së stomakut. Më pas, duke matur 250 cm nga bashkimi ileokolik i zorrës së hollë, zorra e hollë pritet në dysh nga pjesa e shënuar. Pjesa distale e prerë e zorrës së hollë anastomozohet në stomakun e reduktuar. Lathi proksimal bashkohet me 100-150 cm të fundit të ileumit nga kryqëzimi ileokolik. Qëllimi i kirurgjisë me dy ndarje tranzit është të sigurojë kontrollin e diabetit pa ilaçe, veçanërisht në pacientët me diabet të tipit 2 me një BMI prej 30 e lart. Kështu, nga njëra anë sigurohet kontrolli i sheqerit, nga ana tjetër ruhet anatomia dhe struktura normale e duodenit.

Cilat janë pasojat e dyndarjes së tranzitit?

Me operacionin me dy ndarje tranzite, presioni intragastrik reduktohet ndjeshëm. Meqenëse presioni intralumenal është i ulët, rrjedhjet reduktohen. Gati 90 për qind e pacientëve me diabet të tipit 2 të përzgjedhur siç duhet e ndërpresin trajtimin pas operacionit dhe pjesa tjetër mund të kontrollohet vetëm me barna antidiabetike orale. Bindarja tranzit është një operacion shumë efektiv që mund të çojë në humbje të shpejtë, efektive dhe të përhershme të peshës, si dhe në përmirësim të ndjeshëm të sëmundjeve metabolike.