Kirurgjia Metabolike

Kirurgjia metabolike është një lloj operacioni që synon trajtimin e një sëmundjeje metabolike me metoda kirurgjikale. Kirurgjia metabolike, e njohur edhe si kirurgjia e diabetit ose sheqerit në popull, përfshin operacione që mundësojnë kontrollin e diabetit dhe obezitetit në të njëjtën kohë.

Provimi i efekteve pozitive të kirurgjisë bariatrike në diabetin e tipit 2 ka çuar gjithashtu në zhvillimin e kirurgjisë metabolike laparoskopike. Operacionet kirurgjikale të gastrektomisë laparoskopike me mëngë, interpozicioni duodenoileal, bypass-i duodenojejunal dhe interpozicioni jejunoilelal, bipartition transit, loop transit bipartition (SASI) janë operacione metabolike të zhvilluara në këtë kontekst. Operacioni në fjalë mund të kryhet në kuadër të trajtimit të diabetit të tipit 2 të pacientëve me peshë normale si dhe pacientëve obezë.

Si trajtohet diabeti i tipit 2 me kirurgji metabolike?

Diabeti është një sëmundje metabolike me nivele të larta të sheqerit në gjak. Hormoni i insulinës që sekretohet nga pankreasi rregullon metabolizmin e glukozës në trup. Në rastin e zvogëlimit të sekretimit të insulinës nga pankreasi, hyrja e glukozës në qelizë do të prishet dhe niveli i glukozës në gjak do të rritet, duke çuar në zhvillimin e diabetit.

Në kirurgjinë metabolike hiqet një pjesë e stomakut dhe riorganizohet lidhja e tij me zorrën e hollë. Ky operacion gjithashtu shkakton ndryshime në hormone të ndryshme që rrjedhin nga zorrët që kontrollojnë sekretimin dhe veprimin e insulinës. Kirurgjia metabolike përmirëson diabetin e tipit 2 si rezultat i shumë faktorëve. Disa nga këto janë nivelet e rritura të inkretinës, ulja e anti-inkretinave, ulja e niveleve të ghrelinës, rritja e aktivitetit të leptinës, zbrazja e shpejtë e stomakut, kufizimi i kalorive dhe humbja e peshës.

Çfarë janë inkretinet?

Inkretina; Ato janë kimikate të zorrëve që rrisin sekretimin e insulinës në prani të glukozës, domethënë sheqerit në gjak. Inkretina më e rëndësishme është GLP1 (peptid-1 i ngjashëm me glukagonin), i cili sekretohet nga kontakti me ushqimin në ileum, pjesa e fundit e zorrës së hollë. Në kirurgjinë metabolike, ndërsa përbërja e zorrëve të vogla riorganizohet, ushqimi arrin në ileum më shpejt, duke çuar në prodhimin e hershëm të GLP 1. Rritja e numrit të qelizave që prodhojnë insulinë GLP-1 shkakton hipertrofinë e këtyre qelizave dhe rritjen e madhësia. Kjo çon në rritjen e prodhimit të insulinës.

Çfarë janë anti-inkretinet?

Anti-incretin; Bëhet fjalë për kimikate që çlirohen si pasojë e duodenit, pjesës së parë të zorrës së hollë, pra duodenit, duke hasur në ushqim. Ka efekte negative në insulinë dhe shkakton rritjen e sheqerit në gjak. Nëse duodeni anashkalohet në kirurgjinë metabolike, ushqimet nuk hyjnë në duoden dhe për këtë arsye nivelet e antiinkretinës ulen. Kjo zvogëlon drejtpërdrejt efektet negative në insulinë.

Çfarë është Ghrelin?

Ghrelin, i njohur si hormoni i urisë; Ai luan një rol në ekuilibrin e energjisë dhe rregullimin e marrjes së ushqimit. Ghrelina, e sekretuar nga pjesa e sipërme e stomakut e quajtur fundus, gjithashtu ka efekte negative në insulinë. Në gastrektominë e mëngës, e cila është pjesë e kirurgjisë metabolike, fundusi hiqet dhe prodhimi i grelinës zvogëlohet. Kjo eliminon drejtpërdrejt efektin e saj negativ në insulinë.

Cili është efekti i zbrazjes së përshpejtuar të stomakut?

Metoda e gastrektomisë me mëngë, e cila preferohet në trajtimin e obezitetit, ka një efekt pozitiv në normalizimin e nivelit të sheqerit në gjak në drejtim të lejimit të zbrazjes së shpejtë të stomakut. Kështu, balancon efektin ngadalësues të GLP-1 në zbrazjen e stomakut duke shkaktuar hyrjen e shpejtë të ushqimit në zorrët e vogla.

Cili është efekti i kufizimit të kalorive?

Gastrektomia e mëngës, e cila është pjesë e kirurgjisë metabolike, zvogëlon vëllimin e stomakut dhe kufizon marrjen e ushqimit dhe rrjedhimisht të kalorive. Ulja e marrjes së kalorive rrit numrin e receptorëve që ndjejnë insulinën në qeliza dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës. Në këtë mënyrë sheqeri në gjak kthehet në nivele normale. Gastrektomia e mëngës aplikohet te pacientët diabetikë me peshë normale, jo për humbje peshe, por për kufizim kalori. Në diabetikët obezë, kryhet për të siguruar më shumë kufizim të kalorive dhe humbje peshe.

Cili është efekti i humbjes së peshës?

Gastrektomia e mëngës, e njohur edhe si kirurgjia e gastrektomisë së mëngës, çon në kufizimin e kalorive dhe humbje peshe. Humbja e peshës ka një efekt pozitiv në ruajtjen e niveleve normale të sheqerit në gjak. Humbja e peshës rrit aktivitetin e insulinës dhe zvogëlon dëmtimin e qelizave në qelizat beta të pankreasit. Humbja e peshës nuk synohet në kirurgjinë metabolike të kryer në pacientët diabetikë me peshë normale.

Cilat janë llojet e kirurgjisë metabolike laparoskopike?

Të gjitha operacionet e obezitetit quhen kirurgji metabolike sepse ofrojnë përmirësimin e sëmundjeve metabolike si diabeti në një numër të konsiderueshëm pacientësh. Ka edhe operacione të dizajnuara për të trajtuar diabetin e tipit 2. Këto mund të aplikohen si për diabetikët obezë ashtu edhe për diabetikët me peshë normale. Më të njohurat janë Tranzit Bipartition (TB), Loop TB (SASI: Single Anastomosis Sleeve Ileostomy), Gastrectomy Laparoscopic Sleeve + Interposition duodenoileal, Gastrectomy Laparoscopic Sleeve + Bypass duodenojejunal, Laparoscopic Sleeve Interpositional-interpositioned-interpositioned-jejunodied.

Kush është i përshtatshëm për Kirurgji Metabolike?

Pacientët që plotësojnë kriteret e mëposhtme janë të pranueshëm për kirurgji metabolike;

  • Pacientët me diabet të tipit 2 me indeks të masës trupore 40,
  • Indeksi i masës trupore është midis 35 dhe 40 dhe kontrolli i sheqerit nuk mund të arrihet pavarësisht mjekimeve dhe ndryshimeve në stilin e jetës.
  • Pacientët me diabet të tipit 2, indeksi i masës trupore të të cilëve është midis 30 dhe 35, dhe kontrolli i sheqerit të të cilëve nuk mund të arrihet me trajtim mjekësor, përfshirë insulinën…

Kush nuk kualifikohet për kirurgji metabolike?

Pacientët me diabet tip 1, që vuajnë nga sëmundje të tjera endokrine dhe sëmundje të rënda të zemrës dhe të frymëmarrjes që do të parandalonin operacionin, nuk janë kandidatë të përshtatshëm për kirurgji metabolike. Kirurgjia metabolike nuk është e dobishme në diabetin e tipit 1, sepse nuk ka ose ka shumë pak sekretim të insulinës. Është mirë që operacioni të kryhet në fazat e hershme të sëmundjes.

Cilat janë rezultatet e kirurgjisë metabolike?

Diabeti përmirësohet në 95 për qind të pacientëve pas operacionit metabolik. Nivelet e HbA1c bien nën 6 në më shumë se 65 përqind të pacientëve dhe qëndrojnë midis 6 dhe 7 në 30 përqind. Pacientët ndalojnë plotësisht përdorimin e insulinës dhe tabletave.

Cilët janë faktorët që ndikojnë në rikuperimin e diabetit të tipit 2?

Kohëzgjatja e diabetit, nevoja për insulinë para operacionit, mosha e pacientit dhe sasia e sekretimit të insulinës në trup janë faktorët kryesorë që ndikojnë në përmirësimin e diabetit.

Cilat teste kërkohen para operacionit metabolik?

Përpara operacionit metabolik, fillimisht bëhet një vlerësim i plotë i sistemeve të zemrës dhe frymëmarrjes së pacientit. Maten nivelet e glukozës në gjak gjatë agjërimit dhe pas ngrënies, HbA1c, C-Peptide pas ngrënies dhe nivelet e antitrupave anti-GAD. Dëmtimi i veshkave dhe i syve i shkaktuar nga diabeti duhet gjithashtu të vlerësohet tek pacientët.

Cilat janë ndërlikimet e kirurgjisë metabolike?

Ka disa komplikime që mund të ndodhin në periudhën e hershme dhe të vonë pas operacionit metabolik. Incidenca e këtyre komplikimeve jo-kërcënuese për jetën është shumë e ulët. Disa probleme të mundshme janë rrjedhja nga linja kryesore, nevoja për mbështetje respiratore pas operacionit, infeksioni i mushkërive, formimi i mpiksjes në venat e këmbëve, obstruksioni i zorrëve dhe vështirësia në urinim në periudhën e hershme. Të gjitha këto probleme janë të rralla dhe mund të trajtohen me sukses nëse zbulohen herët. Krahasuar me rreziqet e shkaktuara nga diabeti, rreziqet e operacionit mbeten jashtëzakonisht të ulëta.

Cili është efekti i kirurgjisë metabolike në venat e mëdha?

Diabeti shkakton ngushtimin e mureve të enëve të gjakut në pjesë të ndryshme të trupit. Rënia e rrjedhjes së gjakut në organe të ndryshme si zemra, truri, këmbët dhe penisi tek meshkujt mund të çojë në sulm në zemër, goditje në tru, ulçera në këmbë, gangrenë dhe mosfunksionim erektil. Komplikimet mund të shmangen ose të vonohen me vite nëse kryhet operacioni përpara se të zhvillohen këto probleme. Nëse pacienti ka këto probleme, përkeqësimi mund të ndalet dhe qarkullimi i gjakut dhe problemet e lidhura me to mund të përmirësohen.

Cilat janë efektet mikrovaskulare të kirurgjisë metabolike?

Rritja e niveleve të sheqerit në gjak dhe luhatjet e sheqerit në gjak dëmtojnë funksionet e disa organeve dhe indeve përveç veshkave, syve dhe retinës. Kjo mund të çojë në dështim të veshkave dhe humbje të shikimit. Kirurgjia metabolike parandalon luhatjet duke e kthyer nivelin e sheqerit në gjak në normalitet. Nëse këto probleme nuk janë të pranishme gjatë operacionit, shfaqja e tyre mund të parandalohet dhe të vonohet me vite.

Sa kushton Kirurgjia Metabolike?

Operacionet bariatrike dhe ato metabolike janë operacione relativisht të shtrenjta. Pjesa më e madhe e kostove janë për shkak të materialeve të veçanta të përdorura si staplerët. Përsa i përket rezultateve të shkëlqyera afatgjatë, kirurgjia metabolike duhet të konsiderohet si një investim për një jetë të shëndetshme në të ardhmen. Ju mund të na kontaktoni për më shumë informacion.

Si trajtohet diabeti i tipit 2 me kirurgji metabolike?

Diabeti i tipit 2, i cili përbën afërsisht 95 për qind të të gjitha rasteve të lidhura me diabetin, është një çrregullim metabolik kronik që ndodh kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk mund ta përdorë insulinën që prodhon në mënyrë efektive. Trajtimi aktual për diabetin e tipit 2 përfshin ndërhyrjen e stilit të jetesës dhe mjekimin kundër diabetit. Prandaj, kirurgjia e diabetit është një formë trajtimi për zgjidhjen e përhershme të diabetit. Operacionet e kryera kundër diabetit mbajnë nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak të pacientit. Me këtë metodë trajtimi synohet që pacienti të vazhdojë jetën pa mjekim ose të jetë më pak i varur nga droga.

Cili është ndryshimi midis kirurgjisë së diabetit dhe kirurgjisë bariatrike?

Kirurgjia e diabetit, ndryshe nga kirurgjia bariatrike, fokusohet në kontrollin e sëmundjeve metabolike, jo vetëm mbi peshën. Klinika jonë është gjithashtu pioniere e shumë trajtimeve në fushën e kirurgjisë së diabetit.

Rreth diabetit të tipit 2

Diabeti i tipit 2; Është një gjendje në të cilën sheqeri në gjak rritet për shkak të paaftësisë së pankreasit për të sekretuar mjaftueshëm insulinë. Obeziteti dhe pasiviteti fizik, veçanërisht predispozita gjenetike, janë ndër faktorët që shkaktojnë diabetin e tipit 2.

Sheqeri i lartë në gjak në pacientët me diabet të tipit 2; Ka dy shkaqe të mungesës së sekretimit të insulinës dhe rezistencës ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është një gjendje në të cilën ka mjaft insulinë në gjak, por nuk mund të tregojë efektin e saj. Nëse nuk trajtohet, kjo rezistencë; mund të çojë në nivele të larta të sheqerit në gjak ose sheqerit, të cilat mund të ndikojnë negativisht në organe dhe inde të ndryshme, duke përfshirë zemrën, veshkat dhe sytë.

Jo të gjithë pacientët me diabet të tipit 2 janë kandidatë për trajtim kirurgjik. Kërkohen një sërë testesh për të përcaktuar nëse pacientët do të përfitojnë nga trajtimi kirurgjik. Sipas rezultateve të këtyre analizave, përcaktohet nëse insulina ende sekretohet nga pankreasi i pacientit. Nëse rezultatet janë të përshtatshme për trajtimin kirurgjik të diabetit, pacienti përgatitet për kirurgji. Janë bërë një sërë vlerësimesh nëse pacienti do të përfitojë nga trajtimi kirurgjik. Këto janë kohëzgjatja e diabetit, pra sa vite më parë ka filluar, nëse pacienti është obez, mosha e pacientit dhe nivelet e C-peptidit në gjak.

Përparësitë e Kirurgjisë së Diabetit

Qëllimi i kirurgjisë së diabetit; Është për të rritur cilësinë e jetës së përditshme të pacientit duke përdorur metoda të ndryshme, për t’i lehtësuar dhimbjet dhe negativitetet psikologjike për shkak të sëmundjeve të tyre. Përparësitë e kirurgjisë së diabetit, veçanërisht në individët obezë, janë si më poshtë:

  • Zbutja e diabetit duke normalizuar nivelin e sheqerit në gjak pa mjekim,
  • Kontrollimi i diabetit me më pak ilaçe duke ulur ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak…

Kirurgjia e diabetit; Përveç kontrollit të diabetit dhe ndihmës për humbjen e peshës, ai mund të ndihmojë pacientët në mënyrat e mëposhtme.

  • Për të përmirësuar çrregullimet metabolike si hiperlipidemia, hipertensioni dhe apnea e gjumit,
  • Ulja e mundësisë së formimit të kancerit dhe zgjatja e jetëgjatësisë.

Cila është qasja ndaj kirurgjisë së diabetit?

Para se të përfitojnë nga operacioni i diabetit, pacientët me diabet të tipit 2 duhet së pari të bëjnë dietë dhe sport. Krahas ushtrimeve fizike dhe dietës, nëse mjeku e sheh të nevojshme, duhet të aplikohen njëkohësisht edhe medikamente ndaj personit.

Nëse barnat e përdorura, stërvitja dhe dieta vazhdojnë të ndikojnë negativisht në jetën e përditshme të personit në vend që të ndihmojnë që sëmundja të përmirësohet, pacienti mund të trajtohet me ndihmën e kirurgjisë së diabetit. Në këtë kuadër, pacientët që vijnë në klinikën tonë;

  • Lejon pacientët e interesuar për kirurgjinë e diabetit të mësojnë rreth procedurave aktuale duke dëgjuar qëllimet e tyre shëndetësore,
  • Falë shërbimit tonë të brendshëm të dietologut, ne i ndihmojmë pacientët të bëjnë zgjedhjet e duhura dietike për ta dhe ofrojmë mbështetjen e nevojshme psikologjike në lidhje me procesin e trajtimit klinik.