BariClip / Klip gastrik

Obeziteti është me të vërtetë një shqetësim i rëndësishëm shëndetësor që prek si të rriturit ashtu edhe fëmijët në mbarë botën. Operacionet bariatrike, të tilla si gastrektomia me mëngë dhe bypass-i i stomakut, janë provuar të jenë efektive në humbjen e peshës dhe përmirësimin e kushteve themelore shëndetësore të lidhura me obezitetin. Këto procedura mund të kenë një ndikim pozitiv në jetëgjatësinë për individët që janë shumë të trashë dhe nuk kanë pasur sukses me metodat jokirurgjikale të humbjes së peshës.

Si një qasje minimale invazive, kjo procedurë e re laparoskopike BariClip synon të ofrojë një alternativë ndaj procedurave tradicionale kirurgjikale. BariClip është një procedurë laparoskopike ku një mjet titani i mbuluar me silikon përdoret për të kufizuar kapacitetin e ushqimit duke e vendosur atë rreth murit të stomakut. Kjo teknikë synon të arrijë një efekt të ngjashëm si një operacion i mëngës gastrike pa hequr stomakun. Duket se procedura Bariclip lejon që përbërja gastrointestinale të mbetet e paprekur, ndërkohë që ende promovon një ndjenjë të ngopjes, e cila çon në konsumimin e më pak ushqimit dhe uljen e përthithjes në trup.

Humbja mesatare e peshës e pritur për pacientët me BariClip është rreth 30-35% e peshës së tepërt të tyre. Në krahasim, pacientët me gastrektominë me mëngë priren të përjetojnë humbje më të konsiderueshme në peshë, me një mesatare prej mbi 70-80% të peshës së tepërt të humbur.

Është e rëndësishme të mbani në mend se rezultatet individuale mund të ndryshojnë dhe efektiviteti i çdo procedure të humbjes së peshës varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë peshën fillestare të individit, respektimin e ndryshimeve dietike dhe të stilit të jetesës dhe çdo gjendje shëndetësore themelore. Rekomandohet të konsultoheni me një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor i cili mund të ofrojë informacion dhe udhëzim të personalizuar në lidhje me rezultatet e mundshme dhe përshtatshmërinë e procedurave të ndryshme të humbjes së peshës bazuar në rrethanat specifike të një individi.

Përparësitë e metodës:

Procedura BariClip konsiderohet relativisht e kthyeshme, që do të thotë se klipi mund të hiqet nëse është e nevojshme.

Procedura nuk përfshin prerjen ose heqjen e një pjese të stomakut, si në operacionet e tjera bariatrike

Ndryshe nga disa procedura bariatrike, BariClip nuk përfshin ndryshimin e rrugës së zorrëve të vogla ose bërjen e ndryshimeve të rëndësishme në anatominë gastrointestinale.

Klipi mund të ndihmojë në uljen e presionit brenda stomakut, gjë që mund të kontribuojë në ndjenjën e ngopjes dhe zvogëlimin e marrjes së ushqimit.

Simptomat e sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD) mund të ulen pas procedurës BariClip.