Kirurgjia e bypass-it të stomakut

Kirurgjia e bypass-it të stomakut është një nga metodat në kirurgjinë e obezitetit në varësi të gjendjes.

Ndryshe nga kirurgjia e gastrektomisë së mëngës, operacioni i bypass-it të stomakut synon të reduktojë marrjen e ushqimit, të kufizojë thithjen e ushqimit si dhe marrjen e ushqimit.

Çfarë është Kirurgjia e Bypass-it të stomakut?

Kirurgjia e bypass-it gastrik, e shquar me rezultate të suksesshme në kirurgjinë e obezitetit, është një nga operacionet më të njohura të obezitetit pas operacionit për zvogëlimin e stomakut. Në përgjithësi është për njerëzit që kanë provuar dietë dhe stërvitje pa sukses dhe pesha e të cilëve fillon të ndikojë seriozisht në shëndetin e tyre. Objektivi është i ndryshëm nga ai në gastrektominë e mëngës. Kirurgjia e bypass-it gastrik synon të arrijë rezultate duke reduktuar si tkurrjen ashtu edhe përthithjen.

Cilat janë llojet e bypass-it gastrik?

Është një nga metodat më të preferuara në kirurgjinë bariatrike. Ai synon të zvogëlojë marrjen e ushqimit duke lidhur stomakun dhe zorrën e hollë, kufizon jo vetëm marrjen e ushqimit, por edhe thithjen e ushqimit, ndryshe nga operacioni i gastrektomisë me mëngë.

 1. Roux-en-Y (Proksimal): Roux-en-Y, që është një procedurë bariatrike, është një nga teknikat më të përdorura të bypass-it gastrik në vendin tonë. Në hyrje të stomakut krijohet një qese gastrike proksimale prej më pak se 30 ml. Kjo qese e krijuar stomaku ka një vëllim më të vogël se afërsisht 1 gotë çaji. Qesja e stomakut e krijuar nga ky operacion, e cila shkakton më pak probleme ushqyese, çaktivizon stomakun ekzistues dhe lejon që lëndët ushqyese të vijnë këtu.
 2. Roux-en-Y (Distal): Zorra e hollë normale është midis 600 – 1000 cm. Kombinimi i tëmthit me ushqimin drejt fundit të zorrës së hollë shkakton thithjen kryesisht të yndyrave dhe niseshtesë, mineraleve të ndryshme dhe vitaminave të tretshme në yndyrë. Në disa raste, mund të vërehen probleme më serioze si mungesa e vitaminave ushqyese. Aktiviteti bakterial këtu çon në prodhimin e irrituesve dhe formimin e gazit me erë të keqe.
 3. Bypass gastric Loop (Mini Bypass gastric): Në variantin Loop Gastric Bypass, zorrët kombinohen drejtpërdrejt me stomakun pa e ndarë atë në dysh. Edhe pse është më e thjeshtë për t’u krijuar, kjo metodë bën që enzimat biliare dhe pankreatike të largohen nga zorra e hollë në stomak dhe më pas në ezofag, duke shkaktuar inflamacion të rëndë dhe ulçerim në ezofag. Edhe pse është më e thjeshtë për t’u zbatuar, nuk është një metodë e preferuar.

Situatat në të cilat aplikohet bypass-i gastrik

Kirurgjia e bypass-it të stomakut; Është një operacion obeziteti morbid dhe aplikohet tek pacientët me indeks të masës trupore mbi 40 ose mbi 35 por me sëmundje shoqëruese. Teste të ndryshme përdoren për t’u siguruar që operacioni i bypass-it të stomakut është një procedurë e përshtatshme për personin. Indeksi i masës trupore dhe qëllimet personale të humbjes së peshës, si dhe historia mjekësore e një personi, janë faktorë të rëndësishëm për të përcaktuar nëse ai është një kandidat i përshtatshëm për Bypass gastrik. Kirurgjia e bypass-it gastrik mund të aplikohet gjithashtu si një operacion rishikues për pacientët që kanë pasur një operacion të mëparshëm mbi obezitetin.

Fiziologji

Kirurgjia gastrike bypass, e cila është një nga metodat që tërheq vëmendjen me rezultatet e saj të suksesshme në kirurgjinë e obezitetit, është operacioni më i preferuar i obezitetit pas operacionit për zvogëlimin e stomakut në botë. Metoda në fjalë ndihmon për të humbur peshë duke zvogëluar madhësinë e stomakut me më shumë se 90 për qind. Një stomak normal ndonjëherë mund të zgjerohet deri në 1000 ml. Qesja e bypass-it të stomakut është 30-40 ml në madhësi. Qesja e bypass-it të stomakut zakonisht formohet në pjesën e sipërme më pak të shtrirë të stomakut. Rritja e kapacitetit funksional të qeses me kalimin e kohës është ruajtja e peshës së ulët pas humbjes së peshës.

Sa humbje peshe?

Kirurgjia gastrike bypass, e cila është një nga metodat më efektive në trajtimin e obezitetit morbid, është një nga praktikat më dhe më të mira të humbjes së peshës në mesin e të gjitha operacioneve bariatrike. Pas operacionit të bypass-it të stomakut, humbja e peshës ndodh gradualisht, më shpejt në muajt e parë. Mund të duhen 1 e gjysmë deri në 2 vjet për të humbur peshë maksimale. Gjatë kësaj periudhe humbet afërsisht 70-80% e peshës së tepërt.

Para dhe pas operacionit të bypass-it të stomakut

Shumë pacientë me obezitet e konsiderojnë kirurgjinë bariatrike si një opsion kur trajtimet para operacionit nuk arrijnë të humbin peshë. Në këtë kontekst, kirurgjia e bypass-it të stomakut është një nga opsionet e trajtimit.
Pacientët që planifikohen të bëjnë operacion, fillimisht i nënshtrohen një vlerësimi të detajuar. Përveç ekzaminimeve fizike, çdo pacient vlerësohet në detaje para operacionit nga specialistë të endokrinologjisë dhe psikiatrisë.
Pacientët zakonisht qëndrojnë në spital 3-4 ditë pas operacionit dhe mbahen nën kontrollin e mjekut. Në dalje, programi i të ushqyerit deri në kontrollin e parë planifikohet nga dietologu. Gjatë vitit të parë ndiqen nga afër nga endokrinologjia, psikiatria dhe dietologu, përveç kirurgut bariatri.

Rezultatet e bypass-it gastrik

 • Hiperlipidemia, e njohur gjerësisht si kolesteroli i lartë, përmirësohet në më shumë se 70 për qind të pacientëve.
 • Hipertensioni përmirësohet në më shumë se 70 për qind të pacientëve, ndërsa pacientët e mbetur kanë nevojë për më pak mjekim.
 • Apnea e gjumit fillon të përmirësohet me humbjen e peshës.
 • Diabeti i tipit 2 zgjidhet në më shumë se 90 për qind të pacientëve. Të dhënat shumëqendrore 10-vjeçare rezultuan në të njëjtin drejtim. (Rubino F et al. Kirurgjia metabolike kundrejt terapisë mjekësore konvencionale në pacientët me diabet të tipit 2: ndjekja 10-vjeçare e një studimi të kontrolluar të rastësishëm, të hapur, me një qendër të vetme. Lancet. 2021 Janar 23;397(10271): 293-304).
 • Refluksi gastroezofageal fillon të përmirësohet pothuajse në të gjithë pacientët pas operacionit.
 • Simptomat e sëmundjes tromboembolike venoze, të tilla si ënjtja në këmbë, zakonisht zhduken.
 • Dhimbjet e shpinës dhe kyçeve te pacientët eliminohen.

Të jetosh me bypass gastrik

Bypass-i gastrik sjell disa ngarkesa emocionale dhe psikologjike tek individi. Shumica e atyre që i janë nënshtruar operacionit mund të bien në depresion në muajt pas operacionit. Kjo është kryesisht për shkak të rolit të ushqimit për t’i bërë njerëzit të ndihen mirë emocionalisht. Shumë pacientë obezë morbidisht përdorin ushqimin si një arratisje emocionale.
Mund të duhen deri në 3 muaj që niveli emocional të kthehet në normalitet.
Dobësia e muskujve është e zakonshme në muajt pas operacionit. Kjo mund të shkaktohet nga shumë faktorë, si kufizimi i marrjes së proteinave, humbja e masës muskulore dhe ulja e niveleve të energjisë. Të gjitha këto probleme zhduken me balancimin e marrjes së ushqimit.

Si bëhet bypass-i gastrik?

E gjithë procedura e Bypass-it të stomakut kryhet me kirurgji laparoskopike. Kirurgjia laparoskopike, e cila kryhet duke bërë prerje të vogla, ka 2 faza.
Në fazën e parë pritet dhe ndahet një pjesë e madhe, duke lënë pak stomak në pjesën e stomakut që lidhet me ezofagun. Kështu krijohet një qese e vogël stomaku. Vëllimi i mbetur i stomakut është afërsisht 30-50 ml. Në këtë operacion, ndryshe nga gastrektomia me mëngë, asnjë pjesë e stomakut nuk hiqet. Nëpërmjet portave të vendosura nëpër prerje sigurohen mjetet e dorës për të arritur në bark. Një nga këto porte është një teleskop kirurgjik që lidhet me videokamerën dhe tjetri është për hyrjen e instrumenteve të specializuara kirurgjikale. Imazhi i marrë nga kamera projektohet në një ekran dhe kështu kirurgu mund të ndjekë operacionin pa asnjë problem. Meqenëse asnjë pjesë nuk hiqet nga trupi, është e mundur që sistemi tretës të rivendoset në gjendjen e tij origjinale.
Në fazën e dytë të operacionit, zorrët e holla lidhen me qesen e vogël të stomakut me vëllim 30-50 ml duke e rregulluar gjatësinë në përputhje me teknikën, pra bëhet anastomozë.
Si rezultat, ushqimet që hamë sigurojnë humbje të lehtë në peshë si rezultat i të ngrënit më pak me efektin kufizues të vëllimit dhe më pak përthithjeje për shkak të kësaj shkurtoreje të krijuar rishtazi. Megjithatë, si rezultat i përthithjes së reduktuar, mund të kërkohet plotësim gjatë gjithë jetës pasi lëndët ushqyese dhe mineralet e nevojshme ekskretohen pjesërisht në trup.

Cilat janë rreziqet e operacionit?

Si çdo procedurë kirurgjikale, ka rreziqe dhe komplikime të mundshme në operacionet e Bypass-it të stomakut. Për këtë arsye, zgjedhja e mjekut të duhur është shumë e rëndësishme për periudhën pas operacionit si dhe për periudhën para operacionit. Disa komplikime janë të zakonshme në të gjitha operacionet abdominale, ndërsa të tjerat janë specifike për kirurgjinë bariatrike. Çdo pacient që vendos për kirurgji bariatrike duhet të informohet për këto rreziqe.

Komplikimet e Kirurgjisë Abdominale

 • Infeksioni: Infeksionet e plagëve ose infeksionet intra-abdominale mund të shihen me lëshimin e baktereve të zorrëve gjatë operacionit.
 • Gjakderdhja: Shumë enë gjaku duhet të priten për të ndarë stomakun dhe për të mobilizuar zorrët. Secila prej tyre mund të rrjedhë më pas në bark ose në zorrë. Në një rast të tillë, mund të kërkohet transfuzion gjaku ose rioperim.
 • Hernia abdominale: Një hernie është një hapje jonormale në bark ose jashtë muskujve të barkut. Hernia e brendshme është për shkak të operacionit dhe ridizajnimit të zorrëve dhe është shumë e rëndësishme për sa i përket shkaktimit të obstruksionit të zorrëve. Me kirurgjinë laparoskopike, rreziku i hernies së murit të barkut minimizohet.
 • Obstruksioni i zorrëve: Kirurgjia abdominale gjithmonë shkakton ngjitje të zorrëve. Një hernie e brendshme ose e jashtme gjithashtu shpesh mund ta shkaktojë këtë.
 • Tromboembolizmi venoz: Çdo dëmtim, si një operacion kirurgjik, mund të çojë në rritjen e mpiksjes së gjakut. Kur një mpiksje prishet dhe shkon në mushkëri dhe mbyll një enë atje, sjell me vete një gjendje shumë të rrezikshme të quajtur emboli pulmonare. Holluesit e gjakut zakonisht administrohen para operacionit për të zvogëluar gjasat e këtij lloji të komplikimeve.

Komplikimet e bypass-it gastrik

 • Rrjedhje anastomotike: Një anastomozë është lidhja kirurgjikale midis stomakut një zorrë ose dy pjesëve të zorrëve. Kirurgu përpiqet të bëjë një lidhje të papërshkueshme nga uji midis dy organeve, duke përdorur sutura ose kapëse që krijojnë vrima në murin e zorrëve. Për disa arsye, nëse kjo shtresë dështon, lëngjet e tretjes mund të rrjedhin në zgavrën e barkut, duke shkaktuar infeksion dhe formim abscesi.
 • Stenoza anastomotike: Ndërsa anastomoza shërohet, zhvillimi i një indi të quajtur mbresë, i cili tenton të tkurret natyrshëm, shkakton ngushtimin e pasazheve. Kjo ngjarje në literaturën mjekësore quhet ngushtim.
 • Ulçera margjinale e komplikuar: Ulçera margjinale; Është një ulçerë peptike që shfaqet në mukozën në skajin e anastomozës gastrojejunale. Mund të shihet në periudhën e hershme ose të vonë pas bypass-it gastrik. Në përgjithësi, 50 për qind ndodhet në anastomozë dhe 40 për qind ndodhet në jejunum.
 • Sindroma Dumping: Valvula pilorike e vendosur në fundin e poshtëm të stomakut rregullon kalimin e ushqimit në zorrën e hollë. Kur pacientët me bajpas gastrik hanë ushqim me sheqer, sheqeri kalon shpejt në zorrë, duke shkaktuar një gjendje fiziologjike të quajtur sindroma e dumpingut. Sindroma e Dumpingut nuk është kërcënuese për jetën. Komplikimet e Bypass-it gastrik
 • Rrjedhja anastomotike: Një anastomozë është lidhja kirurgjikale midis stomakut dhe zorrëve ose dy pjesëve të zorrëve. Kirurgu përpiqet të bëjë një lidhje të papërshkueshme nga uji midis dy organeve, duke përdorur sutura ose kapëse që krijojnë vrima në murin e zorrëve. Për disa arsye, nëse kjo shtresë dështon, lëngjet e tretjes mund të rrjedhin në zgavrën e barkut, duke shkaktuar infeksion dhe formim abscesi.
 • Stenoza anastomotike: Ndërsa anastomoza shërohet, zhvillimi i një indi të quajtur mbresë, i cili tenton të tkurret natyrshëm, shkakton ngushtimin e pasazheve. Kjo ngjarje në literaturën mjekësore quhet ngushtim.
 • Ulçera margjinale e komplikuar: Ulçera margjinale; Është një ulçerë peptike që shfaqet në mukozën në skajin e anastomozës gastrojejunale. Mund të shihet në periudhën e hershme ose të vonë pas bypass-it gastrik. Në përgjithësi, 50 për qind ndodhet në anastomozë dhe 40 për qind ndodhet në jejunum.
 • Sindroma Dumping: Valvula pilorike e vendosur në fundin e poshtëm të stomakut rregullon kalimin e ushqimit në zorrën e hollë. Kur pacientët me bajpas gastrik hanë ushqim me sheqer, sheqeri kalon shpejt në zorrë, duke shkaktuar një gjendje fiziologjike të quajtur sindroma e dumpingut. Sindroma e Dumpingut nuk është një pamje kërcënuese për jetën.

Mangësitë e lëndëve ushqyese

 • Hipoparatiroidizmi: Mund të shfaqet në një përqindje të pacientëve me bypass gastrik për shkak të përthithjes së pamjaftueshme të kalciumit. Shumë pacientë mund të arrijnë një përthithje adekuate të kalciumit duke marrë vitaminë D dhe suplemente të citratit të kalciumit.
 • Hekuri: Është një mangësi serioze sidomos tek gratë me menstruacione dhe duhet zëvendësuar. Sulfati i hekurit mund të shkaktojë shqetësime të konsiderueshme të tretjes në doza normale.
 • Vitamina B-12: Faktori i brendshëm i sekretuar nga mukoza e stomakut kërkohet për përthithje. Në pacientët me qese të vogla gastrike, mund të mos përthithet edhe nëse jepet nga goja.
 • Mungesa e tiaminës: Është parë rrallë për shkak të anashkalimit të jejunumit, që është zona e përthithjes. Njihet edhe si Beriberi. Mungesa mund të ndodhë për shkak të mbështetjes së pamjaftueshme ushqyese pas operacionit.
 • Kequshqyerja me proteina: Disa pacientë nuk mund të marrin ushqim të mjaftueshëm, duke përjetuar të vjella të rënda pas operacionit derisa sistemi i tyre tretës të mësohet me situatën. Shumë pacientë kanë nevojë për plotësim të proteinave për të parandaluar humbjen e tepërt të masës muskulore gjatë këtyre fazave të hershme të humbjes së shpejtë të peshës.

Efektet ushqyese

Pas operacionit, pacientët fillojnë të ndihen të ngopur me marrjen e sasive të vogla të ushqimit. Pas një kohe, kjo ngopje kthehet në humbje oreksi dhe marrja totale e ushqimit fillon të ulet ndjeshëm.

 • Proteinat: Proteina është përbërësi më bazë ushqimor. Për shkak të kufizimit në marrjen e ushqimit, pacientët me bypass gastrik duhet të fokusohen kryesisht në plotësimin e kërkesave të tyre për proteina në çdo vakt. Nëse ndiqet kjo masë e thjeshtë paraprake, mungesa e proteinave është e rrallë në bypass-in proksimal të stomakut.
 • Marrja e kalorive: Humbja e thellë në peshë pas operacionit bariatrik po merr shumë më pak energji çdo ditë sesa i nevojitet trupit. Për të kompensuar këtë deficit, indi dhjamor duhet të digjet. Kështu ndodh humbja e peshës.
 • Vitaminat: Vitaminat zakonisht gjenden në ushqime dhe mund të merren si ilaç. Në GBP, përmbajtja e vitaminës zvogëlohet proporcionalisht pasi marrja e ushqimit zvogëlohet ndjeshëm. Prandaj, duhet të merren suplemente vitaminash për të plotësuar nevojat ditore të vitaminave dhe mineraleve. Ndërsa përthithja e shumë vitaminave nuk ndikohet rëndë pas GBP proksimale, vitamina B12 mund të mos përthithet në mënyrë adekuate në disa pacientë. Meqenëse problemi i përthithjes është më shumë në GBP distale, niveli i vitaminave dhe elementëve gjurmë duhet të monitorohet dhe plotësohet më me kujdes.

Cila është qasja ndaj kirurgjisë së bypass-it të stomakut?

Shumë pacientë me obezitet e konsiderojnë kirurgjinë bariatrike si një opsion kur trajtimet para operacionit nuk arrijnë të humbin peshë. Në këtë kontekst, kirurgjia e bypass-it të stomakut është një nga opsionet e trajtimit.

 • Lejon pacientët e interesuar për trajtimin e Bypass-it të stomakut të mësojnë rreth procedurave aktuale duke dëgjuar qëllimet e tyre të përgjithshme shëndetësore,
 • Në rastet kur gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit nuk lejon ndërhyrjen kirurgjikale, informon për trajtimet para operacionit dhe bën referimet e nevojshme.
 • Falë shërbimit tonë të dietologut, ne i ndihmojmë pacientët të bëjnë zgjedhjet e duhura të dietës për ta dhe ofrojmë mbështetjen e nevojshme psikologjike në lidhje me procesin e trajtimit.

Përpara se të vendosni për kirurgji…

Para se të vendosni për operacionin e bypass-it të stomakut, duhet të siguroheni që i dini përgjigjet e pyetjeve të mëposhtme duke u takuar me kirurgun tuaj.

 • Pse e preferoni këtë aplikacion?
 • Çfarë rezultati duhet të prisni nga aplikimi?
 • Cilat janë rreziqet dhe avantazhet e operacionit apo praktikës?
 • Cilat janë efektet anësore apo komplikimet e mundshme?
 • Cilat janë operacionet dhe praktikat alternative që duhen marrë parasysh?
 • Kur do t’i shihni rezultatet e operacionit?
 • Nëse keni pyetje, me kë do t’i ndani ato pas operacionit?
 • Sa duhet të paguhet për operacionin e bypass-it të stomakut?