Gastrektomia me mëngë

Gastrektomia me mëngë, e quajtur edhe gastrektomia me mëngë vertikale, është një procedurë kirurgjikale e njohur dhe më e popullarizuar e humbjes së peshës. Kjo procedurë zakonisht kryhet në mënyrë laparoskopike duke përdorur pajisje kirurgjikale të quajtura “staplers”. Laparoskopia është një operacion minimal invaziv duke përdorur një kalim endoskop përmes barkut. Kirurgjia minimale invazive nënkupton më pak rrezik për pacientin.

Gastrektomia e mëngës, e quajtur edhe gastrektomia me mëngë vertikale, është një procedurë kirurgjikale për humbjen e peshës. Kjo procedurë siç u përmend më lart kryhet në mënyrë laparoskopike përmes disa prerjeve të vogla abdominale.

Gastrektomia me mëngë vertikale është një procedurë që zvogëlon madhësinë e stomakut nëpërmjet gastrektomisë së pjesshme që ruan kurbën më të vogël dhe pilorusin. Stomaku i pacientit hiqet rreth 75-80 për qind të madhësisë së tij origjinale duke rezultuar në një mëngë ose një strukturë të ngjashme me tubin si një banane që redukton volumin e stomakut në 150-200 ml, duke kufizuar rrjedhimisht marrjen e ushqimit. Megjithëse gastrektomia e mëngës duket të jetë një procedurë thjesht kufizuese, mekanizmi i veprimit të saj është më kompleks. Si rezultat, madhësia e vogël e stomakut pas operacionit bën që pacientët të ndihen më shpejt të ngopur dhe zvogëlon sekretimin e grelinës, i quajtur gjithashtu hormon nxitës (oreksigjenik) i urisë. Kështu, pacienti nuk ndihet i uritur dhe ngopet kaq shpejt për shkak të zvogëlimit të madhësisë së stomakut.

Pacientët humbin rreth 80% të peshës së tepërt trupore në vitin e parë pas gastrektomisë së mëngës. Megjithatë, vëllimi i stomakut mund të rritet në vitet në vijim.

Ekziston rreziku që të mos jeni në gjendje të humbni peshën e duhur dhe madje të rifitoni peshën kur shkelen rregullat e dietës dhe ushtrimeve dhe zakonet bariatrike të të ngrënit dhe zakonet e mëparshme të këqija si dhëmbët e ëmbël dhe ngrënia e tepërt rifillojnë për shkak të ndërprerjes së trajtimit psikiatrik. Kjo është arsyeja pse pacientët që i nënshtrohen gastrektomisë së mëngës duhet të ndiqen nga afër siç rekomandohet nga ekipi bariatrikë

Dietë pas gastrektomisë së mëngës:

Pacientët do të kenë një dietë të veçantë pas operacionit të mëngës gastrike. Kjo lloj diete do të përgatitet dhe do të ndiqet nga dietologët tanë dhe pacienti do të duhet t’i bindet rregullave për 3 javë. Më pas, pasohet nga periudha e ushqimit me pure, duke i lejuar pacientit të hajë vakte pure pas javës së 3-të dhe më pas të fillojë të hajë ushqime të ngurta pas javës së 4-të. Pacientët mund të kenë dietën e tyre normale pas javës së 4-të, por duhet të hanë sasi të vogla ushqimi për shkak të madhësisë së zvogëluar të stomakut.

Disa avantazhe të gastrektomisë me mëngë janë renditur më poshtë:

 • Më pak dhimbje postoperative
 • Më pak humbje gjaku dhe dhëmbëza
 • Zvogëlon rreziqet e pacientit dhe përshpejton shërimin
 • Nuk ndryshon anatominë natyrale të sistemit të tretjes, kështu që nuk çon në mangësi mineralesh ose vitaminash, funksionet e tretjes dhe të përthithjes vazhdojnë normalisht pas gastrektomisë së mëngës.
 • Nuk shkakton sindromën Dumping
 • Nuk ka trup të huaj në zgavrën e barkut, siç është brezi i rregullueshëm i stomakut

Disa nga disavantazhet e gastrektomisë së mëngës janë renditur më poshtë:

Rreziku i gjakderdhjes (0,1%) dhe rrjedhjes (0,1%) sipas linjës bazë relativisht më të gjatë dhe presionit të lartë intraluminal për shkak të mungesës së anastomozës midis stomakut dhe zorrës së hollë.

Pyetjet e bëra më shpesh

Këtu janë disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me gastrektominë e mëngës:

Çfarë është gastrektomia e mëngës?

Gastrektomia e mëngës, e njohur edhe si kirurgjia e mëngës së stomakut, është një procedurë kirurgjikale laparoskopike. Ai përfshin heqjen e një pjese të madhe rreth 75-80% të stomakut përfshin heqjen e një pjese të stomakut për të krijuar një qese stomaku më të vogël në formë mëngësh. Qëllimi i procedurës është të zvogëlojë sasinë e ushqimit që një person mund të hajë. Kështu, duke qenë se personi mund të hajë në sasi të kufizuar, ndodh humbje peshe.

Si ndihmon gastrektomia me mëngë me humbjen e peshës?

Gastrektomia e mëngës kufizon sasinë e ushqimit për shkak të zvogëlimit të madhësisë së stomakut. Pacienti ndjen ngopje me porcione më të vogla. Të hash më pak çon në humbje peshe. Për më tepër, pjesa e stomakut që prodhon grelin zakonisht hiqet ose zvogëlohet ndjeshëm, duke ulur më tej nivelet e ghrelinës. Ulja e niveleve të grelinës ka disa efekte në trup. Këto efekte të rëndësishme janë reduktimi i oreksit dhe rritja e ngopjes. Kombinimi i oreksit të reduktuar dhe rritjes së ngopjes rezulton në një konsum më të ulët të përgjithshëm të kalorive. Ky deficit kalori është një nga mekanizmat më të rëndësishëm me anë të të cilit kirurgjia e mëngës gastrike zbaton humbjen e peshës.

Kush është një kandidat i përshtatshëm për gastrektominë e mëngës?

Kandidatët për gastrektominë me mëngë janë zakonisht individë me një indeks të masës trupore (BMI) 40 ose më të lartë, ose ata me një BMI prej 35 ose më të lartë me kushte të lidhura me obezitetin si diabeti i tipit 2, hipertensioni, përqendrimi i lartë i yndyrave në gjak, apnea instruktive e gjumit, çrregullime të kyçeve, ezofigiti refluks, depresioni, steatohepatiti joalkolik dhe kanceret. Kandidatët për kirurgji zakonisht kanë provuar pa sukses metoda të tjera të humbjes së peshës si dieta dhe ushtrimet.

Cilat janë avantazhet e gastrektomisë me mëngë?

Është një operacion më pak kompleks se disa procedura të tjera të humbjes së peshës si bypass-i i stomakut ose ndërprerësi duodenal, dypatizim tranzit etj. Nuk përfshin ndryshimin e rrugës ose lidhjen e shkurtore midis stomakut dhe zorrëve të vogla. Prandaj, kohëzgjatja e operacionit është e shkurtër dhe kursi pas operacionit është më komod.

Cilat janë përfitimet e gastrektomisë me mëngë?

Gastrektomia me mëngë ofron disa përfitime, duke përfshirë humbjen e konsiderueshme në peshë, përmirësimin e kushteve shëndetësore të lidhura me obezitetin, diabetin e tipit 2, hipertensionin, përqendrimin e lartë të yndyrave në gjak, apnea e gjumit, çrregullimet e kyçeve, ezofigiti refluks, depresioni dhe apnea e gjumit dhe një cilësi e përmirësuar e jeta. Mund të ndihmojë gjithashtu me menaxhimin afatgjatë të peshës nëse pacienti i bindet të gjitha rekomandimeve pas operacionit.

Si kryhet gastrektomia e mëngës?

Gastrektomia e mëngës zakonisht kryhet në mënyrë laparoskopike, e cila përfshin bërjen e prerjeve të vogla në bark dhe përdorimin e instrumenteve të specializuara kirurgjikale për të hequr një pjesë të madhe të stomakut. Pjesa e mbetur lidhet së bashku për të formuar një mëngë më të vogël të stomakut.

Gastrektomia e mëngës, e njohur gjithashtu si kirurgjia e mëngës së stomakut, kryhet zakonisht në mënyrë laparoskopike. Këtu është një përmbledhje hap pas hapi se si kryhet procedura:

 • Anestezia: Pacienti vendoset nën anestezi të përgjithshme për të siguruar që ata të jenë pa ndjenja dhe pa dhimbje gjatë gjithë operacionit.
 • Prerje: Disa prerje të vogla, zakonisht rreth 5 deri në 6, bëhen në bark. Këto prerje shërbejnë si pika hyrëse për instrumentet laparoskopike dhe një kamerë të quajtur laparoskop.
 • Vendosja e trokarit: Trokarët, të cilët janë tuba të gjatë dhe të hollë, futen përmes prerjeve. Laparoskopi dhe instrumentet kirurgjikale më pas futen përmes këtyre trokareve.
 • Ekspozimi i stomakut: Kirurgu lëviz me kujdes mëlçinë dhe organet e tjera për të hyrë në stomak.
 • Ndarja e stomakut: Duke përdorur staplerë kirurgjikale ose një pajisje prerëse, hiqet një pjesë e madhe e stomakut përgjatë lakimit më të madh. Stomaku i mbetur riformohet në një tub të gjatë e të ngushtë ose strukturë të ngjashme me mëngët. Instrumentet e kapjes dhe prerjes përdoren për të krijuar një vulë përgjatë vijës së kapëses për të parandaluar rrjedhjet.
 • Mbyllja e stomakut: Stomaku i sapoformuar në formë mëngësh përforcohet me kapëse ose qepje shtesë për të siguruar integritetin e mbylljes.
 • Inspektimi dhe testimi i rrjedhjeve me ngjyrë blu: Kirurgu inspekton vendin e operacionit, kontrollon për ndonjë rrjedhje me ngjyrë blu dhe siguron furnizimin e duhur të gjakut në stomakun e mbetur.
 • Mbyllja: Gjurmuesit laparoskopikë hiqen dhe prerjet mbyllen me sutura ose shirit kirurgjikal.
 • Shërimi: Pacienti dërgohet në zonën e rikuperimit për t’u zgjuar nga anestezia nën monitorim të ngushtë. Ata zakonisht këshillohen të qëndrojnë në spital për 2 deri në 3 ditë për vëzhgim dhe kujdes postoperativ.

Cilat janë rreziqet dhe komplikimet e mundshme të gastrektomisë së mëngës?

Gastrektomia e mëngës mbart rreziqe, të tilla si gjakderdhja, infeksioni dhe ndërlikimi i anestezisë si me çdo operacion. Komplikime të tjera të mundshme përfshijnë rrjedhje ose fistula nga linja kryesore, mpiksje gjaku në enët e gjymtyrëve të poshtme, ose ngushtime – ngushtim i mëngës, refluks acid, mangësi vitaminash dhe mineralesh. Megjithatë, komplikimet serioze janë relativisht të rralla. Është e rëndësishme t’i diskutoni këto rreziqe me kirurgun tuaj bariatri përpara se të merrni një vendim.

Sa zgjat periudha e rikuperimit pas gastrektomisë së mëngës?

Periudha e rikuperimit ndryshon nga personi në person, por shumica e individëve mund të presin që të qëndrojnë në spital për 1 deri në 3 ditë pas operacionit. Mund të duhen 1 deri në 2 javë për t’u rikthyer në aktivitetet normale dhe një angazhim afatgjatë ndaj ndryshimeve të stilit të jetesës është thelbësor për humbjen e suksesshme të peshës. Procesi i rikuperimit përfshin një kalim gradual nga një dietë e lëngshme në një dietë me pure dhe më pas në një dietë të rregullt në 4 deri në 5 javë. Aktiviteti fizik rritet gradualisht ashtu siç tolerohet dita ditës. Të paktën 10.000 hapa ecje në ditë rekomandohet shumë. Vizitat e rregullta pasuese me ekipin bariatrikë janë të rëndësishme për të ndjekur progresin dhe për të bërë çdo rregullim të nevojshëm.

A do të jem në gjendje të ha normalisht pas gastrektomisë së mëngës?

Sigurisht që mund të hani çdo gjë që ju nevojitet, por pas gastrektomisë me mëngë, stomaku juaj do të ketë një kapacitet më të vogël, kështu që ju ndiheni të ngopur shumë shpejt dhe për këtë arsye do t’ju duhet të rregulloni porcionet e ushqimit sipas vëllimit të ri të stomakut. Ekipi juaj bariatrikë do të japë udhëzime në lidhje me dietën tuaj të modifikuar.

Sa peshë mund të pritet të humbasë pas gastrektomisë së mëngës?

Rezultatet e humbjes së peshës mund të ndryshojnë, por mesatarisht, pacientët mund të presin të humbasin rreth 50-70% të peshës së tepërt trupore brenda dy viteve të para pas gastrektomisë së mëngës. Sasia aktuale e peshës së humbur do të varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë respektimin individual ndaj ndryshimeve dietike dhe stilit të jetesës.

A ka efekte afatgjata gastrektomia me mëngë në humbjen e peshës?

Gastrektomia e mëngës është treguar se siguron mirëmbajtje afatgjatë të humbjes së peshës për shumë pacientë. Por, rezultatet individuale mund të ndryshojnë dhe është e rëndësishme të mbani mend se ruajtja e humbjes së peshës kërkon angazhim gjatë gjithë jetës ndaj një diete të shëndetshme, aktivitet të rregullt fizik dhe ndjekje të vazhdueshme mjekësore.

A mund të kthehet gastrektomia e mëngës?

Gastrektomia e mëngës është një procedurë bariatrike e pakthyeshme sepse afërsisht 80% e stomakut hiqet përgjithmonë. Megjithatë, në disa raste të rralla, mund të kryhet një operacion i dytë për të kthyer gastrektominë e mëngës në një procedurë të ndryshme të humbjes së peshës, siç është një bypass gastrik, nëse ka arsye specifike mjekësore si rikthimi i peshës ose disa komplikime të operacionit të mëngës gastrike.

Disa detaje rreth procedurës:

 • Kohëzgjatja e funksionimit është rreth 1 orë.
 • Kohëzgjatja postoperative e qëndrimit në spital është rreth 2-3 ditë pas ndjekjes. Kohëzgjatja e qëndrimit në spital ndryshon nga një pacient në tjetrin.
 • Koha e rikuperimit: 1-2 javë.
 • Testi i rrjedhjes gjatë procedurës: Po

Kur gastrektomia me mëngë është e papërshtatshme për mua?

 • Diabeti i pakontrolluar i tipit 2 kërkon përdorimin e insulinës;
 • Sëmundja e Crohn;
 • Ezofag Barret sipas sëmundjes së refluksit;
 • nën 12 dhe mbi 75 vjeç.

Si është procesi përcjellës pas gastrektomisë së mëngës?

Shkalla e suksesit pas operacionit të mëngës gastrike rritet në varësi të kontrolleve dhe vëzhgimeve strikte postoperative. Prandaj, vizita juaj e parë do të bëhet 7 ditë pas operacionit për komplikime të hershme.

Kontrollet e tua rutinë do të bëhen në datat 1-3-6-12-18-24-36-48-60
muajt pas operacionit. Nivelet e sheqerit dhe insulinës në gjak të agjërimit, nivelet e enzimave të mëlçisë, vitaminave dhe mineraleve si dhe funksionet e veshkave do të kontrollohen përmes analizave të gjakut. Trajtimet mbështetëse do të fillojnë nëse konstatohet ndonjë mangësi. Dietologu ynë do të monitorojë gjithashtu përbërjen e trupit tuaj.

Nëse keni kushte të rënda metabolike si diabeti i pakontrolluar, ndjekja juaj do të bëhet nga endokrinologu ynë. Ju mund t’i dërgoni rezultatet e testimit nëse jetoni jashtë vendit përmes whatsapp dhe komunikimit ballë për ballë me ekipin tonë me video-konferenca.